Név: A tananyag rövid bemutatása

A tananyag rövid bemutatása
 Elérhető
Általános adatok
Típus:    Szöveg

Leírás:

Műszaki szakmákat oktató iskolánkban a szakmai tárgyakat oktató kollégáink számtalanszor vetették szemünkre, hogy milyen nehézségbe ütközik tanulóinknak a szakmai számításokat megtanítani. Matematikai tudásuk nyilvánvaló hiányosságai akadályozták meg az előírt tanmenet tempójában való haladásukat. A gépészet területén szükség van az általános iskolai matematikai ismereteikre, de a műszaki ábrázolás, a méretezés stb. még szakközépiskolai szinten is fokozottan igénylik magasabb matematikai ismeretek, eljárások használatát. Ezt a két célt szerettük volna segíteni.

Általános iskolai tudás ismétlése

70 feladat ennek a hiányosságnak a pótlását célozza meg: gyakoroltatni egy játékos feladatbank segítségével. Az egységek nem egyetlen tananyaghoz kapcsolódnak, hanem vegyesen megjelennek az alábbi témakörök: arány, tört-tizedestört, mértékegységváltás, terület- és kerületszámítás, felszín- és térfogatszámítás, területdarabolás, képletbe behelyettesítés, képletrendezés, százalékszámítás, műszaki rajz használata. Elsődlegesen műszaki szakképzés területén használható.

Egy digitális feladatsor általában 5 rövid feladatot tartalmaz vegyes témakörben, maximum 5–10 perc alatt lejátszható. Az egyes tankockák nem nehezedő sorrendűek, nem épülnek egymásra. Szándékosan random váltják egymást egy tankockán belül a témakörök, és a feladatok nehézsége is különböző. A módszer lényege, hogy bármikor bármit elő tudjanak húzni a zsebből. Cél a mechanikus gyakoroltatás. Az általános tananyaggal párhuzamosan, folyamatosan egész évben használható a szakiskola bármely évfolyamán, de a legajánlatosabb 10.-ben.

A Wordwall felületén változatosak a feladatok, illetve visszaellenőrizhetők a megoldások az applikáció segítségével.

A digitális feladatok megoldásához számítások szükségesek, a játékkal viszont könnyen ellenőrizhetők az eredmények. Nincs a megoldásnak időkorlátja.